Herbouwwaarde van een bedrijfspand - Wat houdt het in?
Waarom is een precieze herbouwwaarde van een bedrijfspand belangrijk voor de verzekering?
De eigenaar van een bedrijfspand verzekert deze tegen bijvoorbeeld brand. De herbouwwaarde is hierbij belangrijk. Wat houdt deze waarde eigenlijk in?
Over de herbouwwaarde bestaan veel misverstanden. De definitie van herbouwwaarde luidt: het bedrag dat nodig is om het pand op dezelfde plek met dezelfde bestemming te herbouwen. Dit is dus niet de verkoopwaarde van het pand. Ook de boekwaarde van het pand is niet hetzelfde als de herbouwwaarde. Voor meer duidelijkheid hebben wij een paar waardegrondslagen uitgeschreven.
Wat is het verschil tussen de herbouwwaarde en de verkoopwaarde?
De herbouwwaarde wordt geschat aan de hand van de kosten om het pand te herbouwen. Hoeveel geld moet er neergeteld worden om het pand na bijvoorbeeld een brand weer te herbouwen? De verkoopwaarde is de commerciële waarde van het pand. Wat is de opbrengst bij verkoop? De herbouwwaarde is objectief vast te stellen, de verkoopwaarde niet. Bij verkoop is de waarde namelijk afhankelijk van wat de koper ervoor wil geven.
Wat houdt de boekwaarde van een pand in?
Dit is het bedrag waarvoor het gebouw in de administratie staat. Op deze waarde wordt afgeschreven, dus is het een dalende waarde. Dit is dus eigenlijk de fiscale waarde. Het zegt niets over de herbouwwaarde.
Het juiste verzekerde bedrag
In principe is het aan de ondernemer om een verzekerd bedrag vast te stellen. Er zijn maar weinig ondernemers die deze waarde op de juiste manier in kunnen schatten. Daarom bieden verzekeraars vaak een gratis waardebepaling aan door een expert. Op deze manier kan voorkomen worden dat er sprake is van onderverzekering. Verzekeraars hechten waarde aan een waardebepaling, omdat niemand erbij gebaat is als bij schade blijkt dat er sprake is van onderverzekering.
Wat gebeurt er bij onderverzekering?
Bij een te laag verzekerd bedrag wordt niet de volledige schade uitgekeerd. Bij een omvangrijke schade komt een expert om het schadebedrag vast te stellen. Ook wordt er gelijk gekeken of het verzekerd bedrag op het juiste niveau zit. Als blijkt dat het verzekerd bedrag niet juist is, wordt de schade maar deels uitgekeerd. Er is dan sprake van onderverzekering. De schade wordt naar verhouding uitgekeerd. Is het verzekerd bedrag maar 80% van de werkelijke herbouwwaarde? Dan wordt er ook 80% van de schade uitgekeerd.
Zelf het verzekerd bedrag vaststellen
Voor particuliere opstalverzekeringen werken verzekeraars met herbouwwaardemeters. Dit ligt bij bedrijfspanden een stuk complexer. Er is in de meeste gevallen vakinhoudelijke kennis nodig voor het inschatten van de herbouwwaarde. Het is namelijk meer dan de inhoud van het pand vermenigvuldigen met een bepaald bedrag.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 26-09-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.