Hoe mogen we je helpen?

Lijfrenteverzekering

Bij een lijfrenteverzekering worden uw premies belegd, bijvoorbeeld in obligaties, beleggingsfondsen en individuele aandelen. U bouwt zo gedurende de looptijd een mooi kapitaal op. Als dat uitgekeerd wordt, moet u hiervoor een zogenaamde lijfrente kopen. U ontvangt dan periodieke uitkeringen die uw inkomen of dat van uw nabestaanden aanvullen.

Wanneer u de premie voor een levensverzekering in één keer betaalt, spreken we van een koopsompolis. Bij veel verzekeraars kunt u ook kiezen voor maandelijkse premiebetaling. 
Een groot voordeel van de lijfrente is dat de premies aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting als u te weinig pensioen opbouwt. Zie voor meer informatie bij lijfrente en de fiscus.

Bij het afsluiten van een lijfrente spelen een aantal vragen een belangrijke rol:

• Waarvoor wilt u de lijfrente-uitkeringen gebruiken?

  • Sluit u de lijfrente af op één leven, of op het leven van u en uw partner? Is de lijfrente alleen voor u, dan hebben uw nabestaanden er niets aan: de uitkeringen stoppen als u overlijdt. 
    • Wilt u een verzekering met of zonder restitutie? Overlijdt u voor de uitkeringsdatum, dan krijgen uw nabestaanden bij een verzekering met restitutie de ingelegde premies terug. Is er geen restitutie dan krijgen zij niets. U kunt ook kiezen voor een gemengde verzekering. Deze keert bij eerder overlijden in principe hetzelfde bedrag uit als bij in leven zijn op de einddatum. 
    • Wilt u een verzekering met gegarandeerd eindkapitaal of met een eindkapitaal dat afhankelijk is van de beleggingen? Bij een gegarandeerd eindkapitaal weet u precies wat u op de einddatum kunt verwachten. Tegenover deze zekerheid staat een relatief lage opbrengst. Is uw eindkapitaal afhankelijk van de beleggingsresultaten dan draagt u zelf het beleggingsrisico. De opbrengst kan dus mee- of tegenvallen.

 

Overstappen

Als u aan het eind van de looptijd een periodieke lijfrente koopt, gaat u in feite een nieuwe verzekering aan. U kunt op dat moment ook voor een andere verzekeraar kiezen als die meer biedt dan de verzekeraar bij wie uw koopsompolis is ondergebracht. Belangrijk bij zo’n overstap is dat uw oude verzekeraar het bedrag direct overmaakt aan de nieuwe verzekeraar. Wordt het bedrag eerst op uw rekening gestort, dan zijn de gevolgen zeer nadelig. De fiscus zal u dan een forse rekening presenteren.

 

Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie